Za srk i čepić!

Oslobodjenje

Vijesti / Oslobodjenje 11 Views 0

Sakupili smo 367 KM i samo nam je još 19.633 KM falilo da konačno zaprijetimo konkurentima u oktobarskoj izbornoj trci u BiH. Imali smo najbolji plan i program i prvi smo, još u prijeratnim danima, smogli snage i odvažnosti da registrujemo stranku novih nazora i pogleda. Najavljivali smo slobodoumlje još u danima kada se SDP stidio da prizna da nam je sa socijalizomom, za kojim danas plačemo, gotovo ili kada se SDA skrivao iza građanskog naziva partije. Ili kada su neki drugi krenuli s onim atributima srpski, hrvatski jasno nagovještavajući da imaju plan rastakanje višestoljetne države poznate pod imenom Bosna i Hercegovina.

Dok su ti neki vidjeli svoju šansu i budućnost u podjelama mi smo bili za još čvršće uvezivanje. Nadajući se da će sponzori i donatori shvatiti vrijednost našeg novog bratstva i jedinstva.

Nedostajalo nam je, dakle, samo tih 19.633 KM da se pojavimo pred Centralnom izbornom komisijom i galantno, s ponosom, pokažemo uvaženoj gospođi Ireni Hadžiabdić da i mi nafake imamo za skupu taksu. Jer, bez dvadeset milja KM nema trke u jagmi za narodne glasove.

Propala nam je i ova šansa, ali nismo izgubili utakmicu. Proći će još četiri godine u kojima će se jadnom bh. puku još bolje otvoriti oči i doći do velikog i malog mozga šta ga čeka i prati. I onda će mnogi odlučiti da li zauvijek otići ili pokloniti glas našoj stranci. Samo u našem planu i programu je spas, bijeg od teške stvarnosti i budućnosti koja nam se kezi oštrim zubima i ujedima.

...Mi ne idemo na buduće izborne pobjede samo u Jednoj jedinoj sirotici kletoj, nego i u Lijepoj našoj. Gdje bi pod uticajem naših aktivnosti vidno uznapredovao noćni rad rezultiran porastom nataliteta. Pomogli bi i Srbiji, ako treba. Crnoj Gori, Sloveniji, Republici Sjevernoj Makedoniji, Kosovu.

Nego, pitam se da li ste već skužili o kojoj se velikoj partiji, stranci radi? Ovo će biti najbolja provjera vašeg poznavanja regionalne društveno-političke scene.

Da vam pomognem, hajmo da vidimo šta o našoj stranci, daleko prvoj u zori višepartijskog sistema regiona, zna sveznajući digitalni guru?

Guglao sam i guglao i, na veliko zaprepaštenje i razočarenje, utvrdio da nisam našao ništa o prvoj oporbenoj stranci u Hrvata, Bosanaca i Hercegovaca i pokojeg Slovenca u ondašnjoj Jugoslaviji. Planeterno najveća tražilica nema ni slova o potpuno transparentno osnovanoj Neoflašističkoj stranci, na čijem je čelu zasluženo zasjeo, niko drugi nego veliki Drago Fiko Diklić. Koji već decenijama zavodi sa vječnim evergrinom Još samo večeras. U čijem stilu u ovim poslijeratnim godinama nastavljaju oni što nas polagno, ali sigurno, iz izbora u izbore vode do slijedećeg naslova Diklićevog neprolaznog hita – Opet si plakala.

Imao sam tih povijesnih devedesetih čast da uđem u Centralni bar Neoflašističke stranke i da u velikim bitkama sa čašama opravdam ukazano povjerenje među veteranima maligana kao što su bili g. Diklić, Fran P(r)otočnjak, Jakša Fiamengo, Zvonko Festinni, Mario Bošnjak i cijeli niz zvučnih imena sa nekadašnjeg zajedničkog prostora današnje regije. Iz sarajevskog ogranka uz mene su još bili novinari Senad Prašo i Branko Vlačić, a na provjerama je bio danas čuveni svjetski foto-reporter Rikard Larma.

Iz Pule, točnije u Istarskoj ćeliji u Zagrebu, maliganski pioniri maleni, s velikim šansama da svečano budu primljeni u seniorsku skupinu Neoflašističke stranke, kandidati su bili Zoran Simić i Damir Strugar.

Prva oporbena stranka u ondašnjoj Jugoslaviji osnovana je u tihim noćima Splitskog festivala 1989. godine. Na utemeljiteljskoj skupštini najmanje je problema bilo oko tekućih pitanja. Tu nije bilo primjedbi, možda samo u nijansama. Bijelo ili crno, s mineralnom ili bez.

Jednoglasno je usvojen i simbol partije – srk i čepić, te pozdrav s uzdignutom rukom i ispružena dva prsta uz uzvik “Ajn liter” (litra i voda). Imali smo i lozinku, koja je započinjala pitanjem – što je život?

Odgovaralo bi se sa – jednokratna pojava! Nastavljalo – a je li to razlog da ne popijemo? Završetak bi bio horsko, odlučno – nije!

Tih splitskih dana naš vođa, legendarni glazbenik, pjevač i skladatelj Drago Fiko Diklić, nije djelovao u maniri iz povijesti nam čuvenih vođa radničkog i komunističkog pokreta. Potpuno glasno i strasno, za raznim barovima i šankovima, zagovarao je osnivanje Prve Neoflašističke stranke, kojom je započeo plularizam političkog djelovanja u ondašnjoj zajedničkoj jednopartijskoj državi.

Veliki borac protiv maligana bio je spreman i na žrtvu i na mogući boravak s one strane courageous, bez pristupa šanku i barovima, duboko uvjeren u ispravnost svoje vizionarske ideje. Srećom, ondašnji SUP-ovi i razni milicijski žbirovi zaključili su da jedine posljedice naše borbe mogu biti jači ili slabiji mamurluk. Od tada Neoflašistička stranka je u stalnom jačanju i danas, u domovini i dijaspori ima na milione sljedbenika.

… Eto, sada sam siguran da će gore iznijeto u svojim arhivama imati i nas dragi Google. Ne bi valjalo da najpoznatija tražilica planeta ne raspolaže s ovako važnim podacima.

A, lova za izbornu taksu se možda sakupi do narednih glasačkih nadmetanja po regionu. Za ovo smo zakasnili zahvaljujući češćim aktivnostima za šankovima, umjesto da smo se družili sa uhljebima koji su nam mogli prišapuniti kako su pridobolili Čovićeve, Ivanićevo ili Izetbegovićevo povjerenje i partijske kasisce.

Uz srk i čepić strpljivo ćemo čekati našu šansu uz simaptizere kojih je svakim danom sve više. Jer, samo u našim tečnim programima je spas zemalja na izumiranju. Bolje je živjeti u maliganskim iluzijama, nego u trezvenim redukcijama bez izlaza, kojeg ćemo biti svjesni tek nakon oktobra 2018.

Comments