Vandalizam u centru Sarajeva: Srušena bista Skendera Kulenovića 

Oslobodjenje

Vijesti / Oslobodjenje 18 Views 0

Rušitelji su očito oblikovani ovim dobom jednoumlja i ideološke ostrašćenosti inspirisane fašizmom i razdvajanjem, ističu iz Kruga 99

Bista bosanskohercegovačkog književnika Skendera Kulenovića srušena je prije dvije noći poslije prijenosa utakmice Danska-Hrvatska na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović.

Iz Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 Sarajevo saopćeno je da je rušenje biste Skendera Kulenovića kao čin slavljenja pobjednika, groteskna slika naše stvarnosti i perverzni izraz dominantnog oblikovanja i življenja posuđenih identiteta tzv. "običnog čovjeka", naspram svog vlastitog, i narodnog i državnog.

Ističu da je teško naći odgovore na vandalizam kojem smo svakodnevno svjedoci od ulice do javne scene, a posebno onda kada je fokusiran na simboličku i identitetnu narodnu ravan, izuzev u duhu vremena i primitivizma sa kojim živimo.

Navode da je bosanskohercegovački književnik Skender Kulenović bio i treba da bude jedna od niti koje su gradile autentičnu narodnu i nacionalnu samosvijest i kulturu Bosne i Hercegovine, bez koje ni ova aktuelna, državotvorna, ne bi bila moguća.

- Rušitelji su očito oblikovani ovim dobom jednoumlja i ideološke ostrašćenosti inspirisane fašizmom i razdvajanjem. I oni koji bi htjeli da zatru čak i tragove sjećanja na već četrdeset godina mrtvog anifašistu i izvorno bosanskohercegovačkog neponovljivog umjetnika. Sudbina je malih naroda da uvijek iznova grade identitet, živeći u bespuću uništavanja, negiranja i rušenja svog vlastitog naslijeđa i čitanja povijesti novokomponiranim ideološkim naočalama. Skandalozno je da je u našoj javnosti prešućena čak i činjenica o ovom rušilaštvu i vandalizmu - saopćeno je.

Comments