SAD: BiH ne ispunjava minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima

Glas Amerike

Vijesti / Glas Amerike 14 Views 0

Vlada Bosne i Hercegovine ne ispunjava u potpunosti minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima, iako čini značajne napore na tome, prva je rečenica u dijelu izvještaja koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu.

Radi se o godišnjem izvještaju kojeg je predstavio državni sekretar Mike Pompeo.

BiH tako ostaje u drugoj kategoriji zemalja (TIER 2) zajedno sa susjednim zemljama koje su ocijenjene slično.

U izvještaju se navodi odsustvo boljeg sudskog procesuiranja trgovine ljudima te odsustvo pomoći žrtvama te trgovine.

U preporukama, stoji da se u BiH trebaju istraživati i procesuirati slučajevi trgovine ljudima kao i "zvaničnici" u njih umiješani. Potrebno je kažnjavati kaznama koje odražavaju ozbiljnost kriminalnog djela a poziva se i na izradu nacionalnog mehanizma borbe protiv trgovine ljudima, u kojem bi učestvovale i nevladine organizacije.

U proteklih pet godina, stoji u izvještaju, Bosna i Heregovina bila je izvor, tranzitna zemlja ali i destinacija trgovine ljudima. U 2016. žrtve iz Kube, Gambije i Srbije završile su u BiH.

U istom periodu BiH je bila tranzitna zemlja za Ukrajinke koje su krijumčarene u Njemačku.

Žene i djevojčice u BiH žrtve su trgovine ljudima u kućama, motelima i na benzinskim pumpama, a ekonomski marginalizovana romska djeca žrtve su prisilnog prosjačenja ili ugovorenih brakova, stoji u izvještaju.

Izvještaj je složen u tri dijela u kojima se objašnjavaju suđenja, zaštita i prevencija trgovine ljudima za 2017. godinu.

Comments