Neposlušne vlast ne voli

Oslobodjenje

Vijesti / Oslobodjenje 17 Views 0

Možda jedan otkaz neće previše naškoditi planu otvaranja 100.000 novih radnih mjesta, ali ponovo otvara bezdan u koji tone nada da se zakoni moraju poštovati

O kriminalu, nepotizmu i neznanju rukovodilaca u javnim institucijama i kompanijama se ne smije pričati. Otkazima se ušutkavaju sindikalisti, smjenjuju se premijeri, traže podobni policijski komesari. Ne znam koliko je toga bio svjestan Rašid Selimović, sindikalni povjerenik u sarajevskom ZOI 84, ali on nije šutio i zbog toga je prije nekoliko dana dobio otkaz. Protiv Rašida, protiv svih radnika, protiv građana ove zemlje je politika koja je razvila sistem u kojem je opasnije pričati o kriminalu i devastiranju društvene imovine od sudjelovanja u istom.

Možda jedan otkaz neće previše naškoditi planu otvaranja 100.000 novih radnih mjesta, ali ponovo otvara bezdan u koji tone nada da se zakoni moraju poštovati. ZOI 84 samo je jedan od primjera nebrige dijela političkih elita za stvarne rezultate rada izabranih menadžera kojima stranka povjeri upravljanje milionima maraka vrijedne društvene imovine. S druge strane trakavice oko izbora komesara u USK-u ukazuju da istim politikama koje godinama ne brine propadanje ZOI 84 nikada i nije bilo iskreno stalo do borbe protiv kriminala i korupcije.

Za eksponente takvih politika viška je sindikat, a posebno onaj koji nije spreman slušati poslodavca. Skoro da smiješno zvuči obrazloženje menadžmenta ZOI 84 kojim se Rašidu Selimoviću na teret stavlja da je prekršio odluku iz 2015. godine kojom se svim radnicima izričito zabranjuje davanje bilo kakvih izjava iz djelokruga aktivnosti preduzeća pisanim i elektronskim medijima. Smiješno zvuči, jer u vlastitom saopštenju menadžment ovog preduzeća sam priznaje kako je opredijeljenost uprave da vrati narušeni ugled preduzeća, poboljša standard radnika, te vrati goste na Bjelašnicu i Igman, kao i sportska, kulturna i druga dešavanja u Zetru. Ako je otkaz sindikalnom povjereniku jedini put ka tome, onda smo svi u velikom problemu.

Nije li time uprava ZOI 84 indirektno priznala kako ima istine u javnim istupima Selimovića, koji je, između ostalog, ukazivao i na propuste odgovornih u preduzeću koji su mogli imati posljedice po sigurnost posjetilaca i korisnika usluga ZOI 84. Treba podsjetiti kako je protiv bivšeg direktora ovog preduzeća podnesena i krivična prijava jer je organizovao javne manifestacije u Zetri bez adekvatnog sistema vatrodojave, zbog čega je i nadležna inspekcija izdala određene mjere zabrane. Bilo bi dobro kada bi iz menadžmenta ovog preduzeća, umjesto tvrdnji da je Selimović u javnost iznosio netačne i neprovjerene informacije, o razlozima prekida rada žičare ponudili konkretne dokaze da iza svega ne stoji ljudski faktor. Dužni su to prvenstveno zbog povjerenja posjetilaca u njihovu sigurnost, posebno ima li se u vidu da se zvanično tvrdi kako je do defekta došlo usljed udara groma, od čega bi svaka žičara na svijetu trebala biti apsolutno zaštićena. Ako nije riječ o nemaru unutar ZOI 84, onda onda bi valjda uskoro trebali očekivati tužbu protiv izvođača radova.

Da se odgovornim u ZOI 84 ne može baš vjerovati na riječ, pokazao je i video na Facebooku s početka protekle zime kada je šesterosjed kupljen za unapređenje turističke sezone danima stajao zatrpan u snijegu. Razlog za skepticizam je i činjenica da je i prethodni direktor želio dati otkaz Selimoviću, ali mu u prilog nisu išli stavovi federalnog ministra za rad i socijalnu politiku Veska Drljače. Tom istom direktoru Skupština KS-a nije usvojila izvještaj o radu, ali sankcija nije bilo. Jednostavno, Midhat Hubijar je u unutarstranačkim previranjima u SDA bio na “pravoj” strani, koja je kasnije smijenila premijera Elmedina Konakovića, koji je otvoreno ZOI 84 navodio kao primjer lošeg gazdovanja javnim dobrima. Ta ista politika danas odobrava obračun sa neistomišljenicima iz sindikata, a one iza kojih treba - kako sada kažu iz ZOI 84 - vraćati turiste na sarajevske planine nagradila je novom pozicijom, ni manje ni više, prvog čovjeka Turističke zajednice KS-a.

Nažalost, nije ZOI 84 jedini primjer u BiH iz kojeg se može zaključiti kako se danas podobnost najviše vrednuje, čak i po cijenu da višemilionska izdvajanja iz budžeta za popravak stanja u javnim preduzećima ostanu bez očekivanih rezultata. Gdje i kako se troši novac, vlast uglavnom ne brine, u suprotnom ne bi dio kadrova SDA ovih dana u Bihaću režirao novi cirkus sa sljedbenicima Fikreta Abdića, osporavajući mogućnost da po ocjenama mnogih do sada najbolji policijski komesar u USK-u i u novom mandatu nastavi obnašati ovu dužnost. Očigledno dijelu vlasti koji danas osporava sve tekovine bivše nam države ipak od policijskih više odgovaraju “politički” komesari, ali i sindikati koji će biti produžena ruka vlasti.

Comments