Doktori više neće da čekaju: Krivična prijava protiv ministrice Ademaj

Oslobodjenje

Vijesti / Oslobodjenje 18 Views 0

Za danas predviđeni sastanak predstavnika Nezavisnog sindikata doktora medicine i stomatologije KS i predstavnika Ministarstva zdravstva KS nije održan. Koje će biti posljedice?

Za danas najavljeni sastanak između predstavnika Samostalnog sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo i predstavnika Ministarstva zdravstva KS nije održan, zbog, kako nam je objasnio prim. dr. Izet Hočko, nedolaska ministrice Zilhe Ademaj i saradnika.

image
Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo

- Umjesto njih nam je došla osoba iz Ministarstva pravde i rekla da su neki proceduralni razlozi u pitanju. Ne, mi više ništa nećemo čekati. Odmah nakon ovog sramotnog čina, odlučili smo da u četvrtak održimo sjednicu UO, ali, već sada znamo: podnosimo krivičnu prijavu protiv ministrice Ademaj, i zakazujemo štrajk, rekao nam je prim. Hočko.

- Ministrica Ademaj više ni ne skriva svoj animozitet prema zdravstvu, uposlenicima u zdravstvu i prema doktorima, i mi ćemo zato podnijeti krivičnu prijavu protiv nje, jer, ona je dužna da provede kolektivni ugovor,

na koji je stavila potpis, kaže nam prim. Hočko.

Ni oko štrajka doktora i stomatologa u Kantonu Sarajevo nema nikakvih dilema, barem kada je ovaj sindikat u pitanju.

- Mi i definitivno idemo u štrajk, tvrdi dr. Hočko, a proceduralne pripreme njihov advokat je već započeo.

Nezavisni sindikat doktora medicine i stomatologije KS je nezadovoljan zato što se ne provodi u februaru potpisani kolektivni ugovor.

- Ono što je trebalo da bude završeno do polovine aprila, oko veličine koeficijenata, još nije ni počelo da se radi. Ovo je vrhunska neodgovornst! Oni koji bi trebalo da zagovaraju zakonitost, oni je prvi krše, kaže prim. dr. Izet Hočko.

Comments