Borci žele razumijevanje

Oslobodjenje

Vijesti / Oslobodjenje 23 Views 0

Demobilisani borci se plaše da će delegati novim amandmanima na zakon o pravima boraca poništiti dobijeno amandmanima usvojenim na Predstavničkom domu

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas redovno zasjeda, a na prijedlogu dnevnog reda nalazi se 27 tačaka, među kojima i prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica po hitnom postupku. Prema najavama demobilisanih boraca iz kampa kod bivše zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, veterani će ispred Parlamenta FBiH popratiti i današnju sjednicu.

Prava porodiljama

Podsjetimo da je pomenuti prijedlog zakona 10. jula prihvaćen na Predstavničkom domu, ali s usvojenih 30-ak amandmana koji su uveliko promijenili suštinu Vladinog prijedloga zakona. Demobilisani borci više od godine traže da im se uvede borački dodatak, da se javno objavi borački registar i ukine finansiranje svih boračkih udruženja. Prijedlog zakona utvrđen u Vladi nije zadovoljavao ove boračke zahtjeve, iako je to bilo obećano ranijim zaključkom Predstavničkog doma. Nezadovoljstvo boraca donekle je splasnulo nakon usvojenih amandmana poslanika, a kojim se relativno ispunjavaju njihovi zahtjevi.

Da li će isti tekst biti usvojen i danas na Domu naroda, teško je predvidjeti, a borci se plaše da će delegati predložiti amandmane kojim se poništavaju amandmani usvojeni na Predstavničkom domu.

- Predstavnički dom je potvrdio naše zahtjeve kroz amandmane, na potezu je Dom naroda. Nisam optimista da će oni to tako brzo riješiti. A mi ne odlazimo dok se ne ispune naši zahtjevi. Vlast će pokušati da nas izvara i to je za očekivati, kazao je Naim Salihović, demobilisani borac iz Srebrenika.

Njegov saborac Nermin Selimović iz Kaknja očekuje da će zahtjevi boraca konačno biti riješeni te da će prevladati razum kod vlasti, ali i kaže da će, ukoliko Dom naroda ne prihvati zakone, borci morati povući drugačije mjere.

- Očekujemo da se u Domu naroda urazume. Dobijamo neke informacije da će biti opstrukcija, bojimo se da će SDA i HDZ novim amandmanima poništiti ranije usvojene amandmane. Nećemo to dozvoliti. Ukoliko se to desi, borci imaju odgovor na sve, kaže demobilisani borac iz Bugojna Nazil Velić.

Velić kaže da će borci i danas pred Parlament, te da to nije protest, već podrška borcima iz kampa kako bi zakoni prošli. Borci ponavljaju da bi zakon bio bolji da su i oni učestvovali u njegovoj izradi. Velić poziva saborce da ostanu dostojanstveni kao što su bili i dosad.

Delegati bi trebali po hitnom postupku raspravljati i o prijedlogu zakona o rodiljskim i roditeljskim potporama u FBi​H koji je predložila predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara.

- Prijedlog zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama u Federaciji BiH čiji sam predlagatelj primjeren je odgovor Federacije na dugogodišnji pad nataliteta kroz donošenje mjera koje će poticati na rađanje te odgovarajuću skrb o djetetu. Također je važno naglasiti da ovaj zakon izjednačava prava rodilja na cijelom području Federacije BiH, ostavljajući istodobno mogućnost drugim razinama vlasti da i one daju doprinos dodatnom poboljšanju prava rodilja i roditelja. Ovoj je, prije svega, jedan human zakon prema temeljnoj ćeliji društva, obitelji i njegova cijena ne bi trebala biti prvo na što se referiraju oni koji će ga eventulno pokušati osporiti, rekla je Bradara za Oslobođenje.

Novi saziv KVP-a

Na prijedlogu dnevnog reda nema tačke izbori i imenovanja, pa se ne zna da li će se delegati danas eventualno izjašnjavati o prijedlogu novog saziva Komisije za vrijednosne papire FBiH (KVP) koji je konačno usaglašen te ga je Marinko Čavara, predsjednik FBiH, uputio u Parlament. Već godinama postoji problem nepopunjenosti ovog regulatora tržišta vrijednosnim papirima, a u njemu zahvaljujući svojevremenom autentičnom tumačenju zakona godinama nakon isteka mandata sjede umjesto pet samo tri člana Hasan Ćelam, Matej Živković i Milorad Rajlić. U novom sazivu, po prijedlogu koji su sa Čavarom usaglasili potpredsjednici Melika Mahmutbegović i Milan Dunović, trebali bi biti Esad Đelilović kao predsjednik, a bio je direktor Centra BH Pošte u Mostaru i kantonalni ministar u Vladi HNK-a, njegov zamjenik bi trebao biti dosadašnji član KVP-a i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Matej Živković, a članovi Amir Ibrović, nekadašnji šef kabineta člana Predsjedništva Željka Komšića, Adnan Zukić, koji je godinama u bankarskom sektoru i Romeo Zelenika, bivši direktor mostarskog zatvora.

Comments